Bota håravfall med proteiner?

bota håravfall med hjälp av proteiner.

En intressant artikel från Nyteknik.se där man kan läsa om proteinet laminin mot håravfall. Hypotesen är att proteinet ger nytt liv åt hårsäckarna och eventuellt  kan bota håravfall.

” Kan svensktillverkade proteiner bota håravfall?
Under året startar tester som ska ge svar på frågan.
För tre år sedan, när utvecklingsbolaget Biolamina precis grundats, slog antalet besökare på företagets webbsajt plötsligt i taket.
– Vad är det här, tänkte vd Kristian Tryggvason och tog reda på varifrån trafiken kom.
Bakom anstormningen låg användare av webbplatsen hairlosshelp.com. De var intresserade av proteinet laminin-511 som Biolamina tillverkar. Sajten hade refererat resultatet av en studie som Peter Marinkovich, läkare och forskare vid hudkliniken vid Stanford School of Medicine, precis publicerat. Studien visade att möss som hade injicerats med laminin-511 hade fått rejält med päls. Peter Marinkovich spekulerade nu i om behandling av människor med håravfall skulle kunna ge samma resultat.
Hypotesen är att proteinet väcker nytt liv i hårsäckarna. Men för att testa det på människor krävs den mänskliga varianten av proteinet, och den är svårt att tillverka. Tillväxtbolaget Biolamina är ett av få företag i världen som lyckats.
När Kristian Tryggvason senare träffade Peter Marinkovich beslutade de sig för att samarbeta. Målet nu är att få tillstånd att utföra tester på människor. Dit hör cancer­patienter som tappat håret vid cellgiftsbehandling.


Men först krävs möten med myndigheterna i USA. Ett första möte sker till hösten.
– Först och främst hoppas vi få lamininerna klassade som en medicinteknisk produkt och inte ett läke­medel. Då går det snabbare att komma ut på marknaden, säger Kristian Tryggvason.

Planer finns på att ta fram en produkt som gör det möjligt att applicera lamininerna under huden.
– När vi vet vad myndigheterna kräver kommer vi att bilda ett nytt bolag och gå ut och söka riskkapital.
Arbetet med att utvärdera lamininerna för behandling av håravfall fick nyligen pengar i Vinnovas satsning på innovativa projekt som kan bidra till tillväxt i Sverige.
– Det finns ett enormt behov av hjälp mot hårlöshet, säger Kristian Tryggvason. ”

Källa:  nyteknik.se

Hoppas att denna forskning kan hjälpa till att hitta effektivare  och billigare behandlingsformer som verkligen fungerar mot håravfall.

 

Incoming search terms:

  • protein för håret